Azt hisszük, hogy a diétánk egészséges, a szervezetünk mégis így vagy úgy jelzi számunkra, hogy valami hiányzik. Na, itt nem a hirtelen felfalni vágyott csokira vagy tejszínes csodasütikre gondolok, hanem inkább arra, amikor úgy érzed, hogy enned kéne egy kis húst vagy kenyeret, pedig épp elhatároztad, hogy húsmentesen élsz és szénhidrátszegény diétával szabadulsz meg néhány felesleges kilódtól.
Nézzünk néhány diéta miért válhat egészségtelenné vagy éppen miért nem alkalmas fogyókúrás célra:
1, szénhidrátszegény diéta
a mítosz: ha kiiktatod a kenyeret és a tésztát, a kilók csak úgy olvadnak majd le rólad.
az igazság: ez az étrend az emésztőrendszer rémálma, mert többnyire rostszegény, aminek az egyik mellékhatása nem más, mint a székrekedés.
Az egészséges szénhidrátok rendkívül fontosak. Ha abbahagyod a fogyasztásukat, pár nap múlva folyamatosan fáradtnak és rosszkedvűnek fogod érezni magad. Inkább egyél jó szénhidrátokat: egyél pl mindennap egy szelet magvas kenyeret vagy fél pohár zablisztet, barnarizst vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát. A szójabab és a lencse is kiváló rostforrások.
2, tejmentes diéta
a mítosz: tejet a gyerekeknek kell inniuk.
az igazság: a tej számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalciumot és D-vitamint. Mindkettő kulcsfontosságú a csontok és a fogak felépítésében és segítenek megelőzni a premenstruációs szindrómát is. A legújabb kutatások szerint a D-vitamin véd a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, az izületi gyulladások és a csontritkulás veszélyeitől is.
Sokan eldöntik orvosi vizsgálat nélkül, hogy ők bizony allergiásak a tejre. Igazság szerint azonban nagyon kevés felnőtt allergiás igazán a tejre. Ha azt gyanítod, hogy te tényleg allergiás vagy, akkor keress fel egy allergológust, aki bőr- és vértesztek alapján meg tudja erősíteni vagy cáfolni a sejtésedet. Addig pedig igyál mindenképpen narancslevet vagy szójatejet, melyekben van kalcium d-vitaminnal. Ha pedig bebizonyosodott, hogy tényleg tejallergiában szenvedsz, akkor igyál laktózmentes tejet.
3, gluténmentes étrend
a mítosz: a kevés szénhidrát súlyvesztéshez vezet
az igazság: a gluténmentes étrend nem azonos a szénhidrátszegény étrenddel, ezért ne használd fogyókúra érdekében. A gluténmentes étrendet a coeliakiás betegek számára fejlesztették ki. A coelikia egy autoimmun betegség, melynek tünete, hogy a beteg nem tudja feldolgozni a glutént. Ők folsavban dús zöld leveles zöldségeket, gluténmentes ételeket és italokat fogyasztanak és naponta szednek multivitamint.
A glutén egy fehérje, melyet elsősorban a búzában találhatunk meg, de van a rozsban, az árpában, a zabban és a belőlük készült termékekeben is. A gluténmentes étrendnek nagy veszélye van: ha nem fogyasztasz elég kenyeret és gabonafélét, hiányozni fog a folsav a szervezetedből. Hiánya következtében pedig megnő a szervezetedben a homociszteinszint, ami kb 200 százalékkal növeli meg a szívroham kockázatát. Azok terhes nők pedig, akik nem kapnak elég folsavat nemcsak a magukat veszélyeztetik, hanem a magzatot is: 50-70 százalékkal nő az esélye annak, hogy a babák velőcsőzáródási rendellenességgel születnek. Egyél inkább egészséges szénhidrátokat, mint pl a magvas kenyérfélék és gabonafélék, melyek sok B-vitamint és rostot tartalmaznak.
Vegetáriánus étkezés:
a mítosz: ez a legegészségesebb diéta, hiszen csak zöldséget fogyasztunk.
az igazság: Mégis veszélyessé válhat, ha nem figyelsz. Mert ha kihagysz egy táplálékcsoportot, azaz a húsokat és más forrásból nem pótolod pl a vasat, akkor legyengíted az immunrendszeredet. Ez pedig hatással van az erőnlétedre, meggátolhatja a gyors, tiszta gondolkodást és csökken azon enzimek elválasztása, melyek megvédenek a fertőzéstől.
Kutatások bizonyítják, hogy vashiányos nők esetében nagyobb a kockázata a szülés utáni depressziónak is. A természetes vasban gazdag növényi élelmiszerek a megoldás, azaz pl a lencse, a bab, a spenót, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tofu és a burgonya. Ha ezeket kombinálod kivivel eperrel, paprikával vagy naranccsal magas c-vitamintartalmuk miatt segítik a vas felszívódását.
5, Vegán étrend
a mítosz: ez az étrend alacsony telített zsírsavakban, így sokkal egészségesebb.
az igazság: sokan azért kezdi el a vegán étkezést, mert csökkenteni szeretnék a szív- és érrendszeri megbetegedések és egyéb krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát. Mások érzelmi okokból tartózkodnak az állati eredetű termékek fogyasztásától. Ezzel nincs is baj addig, amíg az étrended megfelelő minőségű és mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz. A probléma az, hogy sok vegán egyszerűsít és ezáltal kihagyhatja az étrendjéből a B12-vitamint és az omega3 zsírsavakat.
Az omega3 zsírsavak nagy szerepet játszanak a kedélyállapot stabilizálásában, mivel az agy idegsejtjeinek külső burkát építik fel és emellett szerepet játszanak az ingerületátvitelben is. Ez azt jelenti, hogyha nem áll elég omega3 zsírsav a szervezet rendelkezésére, akkor jobb híján az omega6 zsírtartalmakhoz nyúl. Ez azonban nem megfelelő idegi működést eredményez, növelve ezzel a depresszió kialakulásának a lehetőségét. Ráadásul egyes idegrendszeri megbetegedések kialakulásának a veszélye is megnő, ha a szervezet nem jut B12-vitaminhoz. Ez utóbbi szükséges ugyanis ahhoz, hogy az agyad olyan anyagokat termeljen, amitől jól érzed magad. Ennek a vitaminnak a hiánya memóriavesztéshez és tájékozódási zavarokhoz is vezethet.
Mindez nem azt jelenti, hogy egyik diéta sem jó. Mindössze annyit mutat nekünk, hogy átgondoltabban kell megterveznünk a diétáinkat és tudatosabban oda kell figyelnünk az étrendünk összeállítására.