Francia Macaron

Bőrápoló ételek

Hamarosan hivatalosan is beköszön hozzánk a Tavasz és kezdődik a gyümölcsszezon.
A valódi szépség elérésére a piros gyümölcsök évezredek óta dobogós helyen állnak.
Érdemes hát jobban ismerni a bennük rejlő lehetőségeket.

gyumolcsok-650x388

Amióta jobban figyelek az egészséges étkezésre, azóta alapvetővé vált, hogy a zöldségek és a gyümölcsök alkotják az étrendem alapját. Rengeteget tanulok a reformételek elkészítéséről, de nyugi, nem megyek át ezért most séfbe, a blogvilágban egyébként is rengeteg kiváló, nálam tapasztaltabb gasztroblogger kápráztat el bennünket naponta.

Viszont úgy gondolom, hogy gyakran kell hangsúlyozni: minden, amit megeszünk, a sejtjeinkbe beépülve megmutatkozik a bőrünk minőségén is, amire nekem pl így 40 felé közeledve még inkább oda kell figyelnem. 🙂 Ami egyszerű volt 10-20 éve, ma már nem az és hiába fogadom el azt, hogy az idő múlik, kár lenne tagadni, hogy nagyon örülök annak, ha a külsőm meghazudtolja a koromat.  Most és később is. 🙂

Ehhez pedig azon kívül, hogy belül rendben vagyok és megtanultam jól érezni magam a bőrömben, az is hozzátartozik, hogy tudatosan állítom össze az ételeket. Egy ideig lusta voltam, egyszerűbb volt gyorsan összedobni valamit, ám ez is megváltozott az utóbbi hetekben. Edzek, egészségesen táplálkozom és jobban figyelek magamra, mint eddig bármikor. Így több energiám van a munkámra és az élet élvezetére is. Az öregedés bárhonnan is nézzük,  egy visszafordíthatatlan folyamat, felesleges hát görcsölni rajta. Úgy döntöttem, hogy én inkább arra koncentrálok, hogyan lassíthatnám egy kicsit ezt a folyamatot.

109918_rote-grutze1

Minden, amit megeszünk vagy amit a bőrünkre kenünk, az a bőrünk alá kerül és a véráramon keresztül bekerül a sejtjeinkbe is. Mivel a bőr szépsége (is) belülről fakad, ezért fontos, hogy a szervezetünktől megkapja a megfelelő vitaminokat. Ehhez pedig érdemes minél több piros gyümölcsöt fogyasztani. Persze oda kell figyelni a tárolásukra is: hosszú ideig tárolva az egymásra rakott gyümölcsök penészedésnek indulnak, ezért hamar el kell fogyasztani a vásárolt mennyiséget. Nyersen a legfinomabbak, de sokféleképpen felhasználhatóak.

1. Eper: Ez egy igazi afrodiziákum, amit már az ókorban is ismertek. Szépíti a bőrt, magas antioxidáns tartalma pedig véd bizonyos daganattípusok ellen. Azok, akik sok epret esznek, védik ereiket a gyulladástól. Javasolt epe- és vesebántalmak esetén is, illetve a reuma és a köszvény kezelésére. Serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat, vértisztító és baktériumölő hatása van. Jó cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre is.
Ma már kutatások igazolják, hogy magas cinktartalma a férfiaknál növeli a tesztoszteron termelést, a nőknél pedig serkenti a petefészek működését, ezért aztán sokkal jobban kívánják a szeretkezést.

eper_07

2. Ribizli: A vitamindús ribizli az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcs. Jó hatással van a köszvényre, gyógyítja a fogínyt, megállítja a fogínysorvadást. Szerepe van vérképzésben, ezért kifejezetten javasolt a vérzékenységben szenvedőknek. A magja pedig nagy hatást fejt ki a bél-perisztaltikára, azaz megindítja a bélmozgást.

12970

3. Málna: Egy görög legenda szerint az eredetileg fehér málnát egy erdei nimfa bogyószedés közben kiserkenő vére festette vörösre.
A rózsafélék családjába tartozó nagyon finom gyümölcs termése vértisztító, vérnyomáscsökkentő és serkenti a vérkeringést. Segíti az emésztést is és menstruációs zavarok esetén szinte kötelező fogyasztani, mert segít megszüntetni azokat. Az eperhez hasonlóan a málna is szerelmi ajzószer.

téléchargement

4. Cseresznye: az ókori görögök az Istenek Eledelének nevezték, a görög katonák ezzel oltották szomjukat, nekem pedig ez a kedvenc gyümölcsöm. Már az oviban is a cseresznye volt a jelem, így ismeretségünk hosszú időre nyúlik vissza…:) Kiváló vértisztító, hidratáló és vízhajtó hatású, mivel 78-92 százaléka víz. Emellett gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatású, de alkalmas a nátha enyhítésére és hörgőpanaszok kezelésére is.

cseresznye

Minden piros bogyós gyümölcs bőven tartalmaz káliumot, kálciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és vasat, illetve kimagasló mennyiségben antioxidáns hatású flavonoidokat. Nagy mennyiségben megtalálhatóak tehát bennük a bőr egészségéhez és szépségéhez szükséges vitaminok.

Végül pedig az egyik nagy kedvencem:

ÉLŐ GYÜMÖLCSKRÉMMEL TÖLTÖTT NYERS TORTA:

Bármelyik gyümölcs használható hozzá, a krém pedig önmagában is finom, ha egy fagylaltkehelybe töltöd.

Hozzávalók a tortalaphoz:

– 2 csésze 2 órára beáztatott dió

– 1 csésze kókuszreszelék

– 4 evőkanál méz

– 1 kiskanál citromlé

– 1-2 evőkanál víz

– csipetnyi só

Hozzávalók a gyümölcskrémhez:

– fél csésze kesudió

– fél csésze málna, eper, ribizli, magozott cseresznye

– fél csésze kókuszzsír

– 4 evőkanál méz

– 1 kiskanál citromlé

– ízlés szerint 1 kiskanál fahéj vagy vanília

Elkészítés:

A tortalap hozzávalóit robotgéppel összedolgozom tésztasűrűségűre, a vizet fokozatosan adagolva, nehogy túl híg legyen. Majd formálok belőle egy nagy golyót és ezt szétnyomkodom a tésztaformában, mintha tészta lenne. Ezután a gyümölcskrém összetevőit szintén robotgéppel összedolgozom, kivéve a kókuszzsírt, amit a végén keverek bele felmelegítve. Ha túl folyékony a krém, én banánnal szoktam sűríteni. Ezután beleöntöm a tésztába és beteszem a hűtőbe. Tálaláskor mentalevelekkel díszítem.

További nyers étel receptek itt

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!