Francia Macaron

A croissant története

A croissant története nem ismert, több verzió forog a köztudatban, többek között egy olyan legenda is,mely szerint az első croissant készítése egy kicsit Magyarországhoz is kapcsolódik. 😉

A legismertebb verzió az, hogy először Bécsben készítettek croissant, a török ostrom leverésének ünneplésekor, a hold alak pedig a törökök zászlaját szimbolizálja, mivel a “croissant” szó szerint „növekvő holdat” jelent .
A magyar pékek szerint azonban a croissant akkor született, mikor a XVII. században a török vissza akarta foglalni Budát. Az oszmán sereg megpróbált betörni az elbarikádozott királyi városba, ám a magyarok elkeseredetten védekeztek. Ekkor a félhold harcosai cselt eszeltek ki: éjszaka alagutat ástak, hogy a városfal alatt jussanak be.  Az éj leple alatt közeledő törökökre az épp műszakukat teljesítő pékek, a harangok félreverésével figyelmeztették a lakosságot . Ezzel megakadályozták, hogy a törökök bevegyék Budát. A diadal jeléül ezután a török zászló félhold alakjára formázott a leveles tésztát sütöttek a város lakóinak. Bár ez a legenda nélkülöz minden valóságalapot, azért a croissant egy kicsit a miénk is…:)
Bécsben is nagy népszerűségnek örvendett és Franciaországba az osztrák születésű Marie Antoinette – Mária Terézia lánya – jóvoltából került, aki odavolt ezért a különleges péksüteményért.

Egy azonban biztos: ez az istenien könnyű vajas tészta itt a franciák mindennapos reggelije, a külseje ropogós, a belseje könnyű és vajas. Szigorúan frissen kell fogyasztani, az állás nem tesz jót neki, összeesik, széthullik. Készülhet üresen, édesen, vagy sós töltelékkel is. A gallok a natúr változatot részesítik előnyben, de kapható vajas és mandulás is. Inkább Franciaországon kívül terjedtek el a sós, például sonkás, sajtos, spenótos variációk. Franciaországban a csokis croissant inkább pain au chocolat, aminek a formája a mi túrós táskánkéhoz hasonlít. Általában jó minőségű étcsoki van benne. Az összes szupermarket tele van ezekkel a péksütikkel, de ha valaki tényleg franciás különlegességre vágyik, mindenképpen a pékségekben vagy a kávézókban lévőket részesíti előnyben. Csakis az az IGAZI! 😉

A recept:

fél csomag élesztő
fél liter tej
fél kiló liszt
két tojás
húsz deka margarin
cukor, só
két deci víz
édes vagy sós töltelék

Futtassuk fel az élesztőt. A lisztet keverjük össze a margarinnal, a tojással, a langyosvízzel és az élesztővel, majd dagasszuk szép hólyagosra.

A tésztát nyújtsuk négyszög alakúra, majd egy órán át pihentessük hideg helyen.
Ez után nyújtsuk fél centi vastagra, megkenjük margarinnal és harmadára hajtjuk. Ismét pihen egy órát. Ez után 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, megtöltjük,majd feltekerjük és félhold alakúra hajlítjuk. Tetejét megkenjük tojással és kb 20 perc alatt aranysárgára sütjük.

Itt van egy másik verzió is:
http://www.maimoni.hu/2011/03/nagy-croissant-projekt-mu.html

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!