Szerző: Noémi
Kiegészítés:
A só: vigyázat, megköti a vizet, ezért ha túl sósan eszünk stagnál a súlyleadás (de utána behozzuk)
0 %-os tejtermékek: az a rossz hírem (bár lehet, hogy változott azóta a helyzet), hogy Magyarországon nehéz beszerezni. Legalábbis vidéken (mátraaljú tapasztalat) így van. Franciaországban hosszú sorok kínálják a boltban ezeket a termékeket. A 0 %-os fromage blanc az egyik alap ehhez a fogyókúrához. Bátran lehet választani a saját márkás termékeket (Auchan, Leclerc, Carrefour), minőségre kiválóak. Tejből és tejporból a „écremé” feliratú takarja a 0%-osat. Nagyobb hiperekben találhatunk 3%-os sajtot (akár reszelve is) és a Carré Frais is készít 0%-osat.
Zsírtalanított leveskocka: Magyarországon a sima tyúkhúsleveskocka zsírtartalma megfelel a francia „zsírtalanitottnak”.
Receptek:
Nem kell nagy képzelőerő és nagyon finom ételeket készíthetünk magunknak. Halakat, húsokat sütőben, vízben, zöldfűszerekkel vagy anélkül. Levesek húsból, zöldségből (PL alatt) izlés szerint. Ami fájdalmas az a rizs, kenyér, tészta és burgonya hiánya (a Haribo egy messzi , messzi galaxis ellenségévé válik már az első nap). Ez van! De amit lehet, azt mértéktelenül is lehet.
Franciaországban élőknek ajánlom a „viande de grison”-t (sonkák mellett), füstölt íze feledteti velünk a csirkesonka élményét (mely első nap még bátorító). A PP napok nehezek, de képzeljünk el egy kis sült csirkét saját zsírjában vagy sóágyon lesütve, a héjától csukott szemmel megszabadulunk, de kárpótlásként harapunk hozzá frissen sült mikrós kenyerünkből vagy zabkorpa lepényünkből. OK, kóstoltunk már finomabbat, de ahhoz képest, hogy fogyókúrázunk, akár egy egész tyúkot megehetünk. Rántottát, tükörtojást, lágytojást annyit eszünk amennyi belénk fér (kivéve, ha koleszterin problémával küszködünk, ez esetben kerüljük a sárgáját….). Vacsorára lágytojás, enyhén sózva, majd friss kenyerünket megpirítjuk kenyérpirítóban, vékony szeletekre vágjuk és ezzel tunkolgatunk. Garantált, hogy a család többi tagja is csatlakozik hozzánk. PL napokon kenyerünket kerekded tálban sütjük, félbevágjuk, darált marhahúspogácsát sütünk egy csepp olajon és beletesszük, megtömjük paradicsommal, uborkával, salátával és készítünk hozzá 0%-os joghurtból és zöldfűszerekből egy isteni mártást. Kell ennél finomabb hamburger? (Kell persze, de kibírjuk!). Íme, néhány alaprecept, melyek Noémi és Ági aranyreceptjei közé kerültek be (Ágival együtt vágtunk bele a kalandba, egymást bátorítottuk és hasonló szép eredményt értünk el).
Alap zabkorpa receptek:
Zabkorpa lepény (PP):
-Másfél kanál zabkorpa
-1 tojás
-egy evőkanál 0%-os natúr joghurt vagy tejföl (franciáknál: fromage blanc)
Kikevered. Palacsintasütőbe cseppentesz pár csepp napraforgó olajat, kikened szilviával, és megsütöd benne a keveréket. Én mint palacsintát eszem canderellel vagy steviával. Sósan nagyon klassz vacsora, ha a végén sonkát és tojást vagy tükörtojást teszel rá. Megjegyzés: 2 és fél éves ikreim kinézték a szánkból, úgyhogy ugyanezt ebédelték ők is velünk (kis reszelt sajttal nekik megbolondítva).
Zabkorpa kenyér – egy embernek (PP)
-két kanál zabkorpa
-1 tojás
-egy evőkanál 0%-os natúr joghurt vagy tejföl (franciáknál: fromage blanc)
-fél kiskanál élesztő
-csipet só és izlés szerint bors vagy aromák (például grillezett kenyér aroma).
Jól összekevered egy kicsi kerek vagy szögletes mikróba tehető edényben (attól függ, milyen formájú kenyeret szeretnél), majd úgy, ahogy van mikróba be, 5 percen át sütöd maximum fokozaton
Zabkorpa csak úgy – ha más nincs, rohanás van és pepecselés kizárva (PP):
Akármilyen joghurtba vagy kefirbe keverve(persze 0%-osba…) másfél kanál zabkorpa. Ebben a formában szeretni kell a zabkorpát, vagy legalábbis elhitetni magaddal, hogy gabonapelyhet eszel.
Más PP receptek:
Tiramisu tàmadás !
- 1 csésze édesítőszerrel édesitett fekete kávé
- A tésztához
- 1 tojás
- 1 TK élesztőpor
- 1 EK natúr, 0%-os joghurt (franciáknak: fromage blanc)
- 1 EK édesítőszer (canderel por vagy mas)
- 2 EK 0%-os, zsírmentes tejpor
- 1 TK vanília aroma (fakultatív)
- A krémhez
- 3 tojás
- 4 0%-os krémtúró
- Izlés szerint édesítőszer
A tészta
Keverjük össze a hozzávalókat egy aránylag magas tálban (például salátástál), majd 5 perc a mikróban maximum fokozaton.
A krém
A tojásokat válasszuk szét és egy sárgáját tegyünk félre. A krémtúrót keverjük ki 1 tojássárgájával és az édesítőszerrel. Verjük fel a fehérjét egy csipet sóval jó keményre. Óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét a krémtúró-sárgája keverékhez.
Összerakás
A tésztát vágjuk fel kis darabokra és mártsuk bele az édes, meleg kávéba.
A kávés tésztadarabokat fektessük le egy tál aljába, rá egy adag krém, majd megint a tészta, majd megint a krém…stb… Utoljára krém legyen! A végén sovány, cukrozatlan kakaóporral halványan szitáljuk meg (egy embernek a napi tolerált mennyisége 1 TK belőle!)
1 vagy 2 órára betesszük a hűtőbe. Nyamm.
Dukan palacsinta I.
- 4 EK 0%-os tejpor ledarálva (mint a liszt)
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
Összekeverjük a hozzávalókat. Nem túl sokáig, csak épphogy homogén legyen ! Palacsintasütőbe egy csepp olaj, szilviával átkenjük. Tésztát kisütjük. Ez az adag két palacsintához elég.
Cukros palacsinta II.
- 3 tojás
- 2 tojássárgája
- 12 EK 0%-os tejpor
- 1 EK 0%-os tej (vagy 0,5%-os ha 0-as nincs)
- 1/2 kupica vanília aroma (fakultatív)
- 1 TK élesztőpor
- 10 csepp folyékony édesítőszer (mint a canderel)
Kikeverjük, kisütjük
DUKAN gnocchi tészta
- 1 korpaadag (2 EK zabkorpa es 1 EK búzakorpa)
- 1 EK natúr joghurt 0%
- 1 csipet só
Zabkorpát lehető legkisebbre ledarálni. Hozzáadjuk a joghurtot és a sót.
5 percet állni hagyjuk
Kezünkkel kis rudakat sodrunk és forrásban lévő vízbe tesszük őket. Kb 1 perc, feljönnek a víz tetejére. Ekkor kimerjük őket, lecsurgatjuk. (Bolognai spagettibe tésztaként használhatjuk, vagy tejberizsbe rizs alapként)
Dukan tejberizs
- Dukan gnocchi
- 1 tojás
- 3 EK sütéshez való édesítőszer
- 2 deci 0%-os tej
- Vaníliarúd, vanília aroma, fahéj (porban)
Készits mini-gnocchikat. A tojást verd fel az édesítőszerrel. Hozzáadod a tejet és jól összekevered. Lábasba bele, gyenge tüzön főzöd a vaníliával és a fahéjjal, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor hozzáadod a gnocchikat (lehető legapróbbra vágva, különben elég furcsa a nagy zabkorpa darabokat rágcsálni…. !) és kb még 3 percig főzöd. Leveszed a tűzről, és 30 percig lefedve hagyod. Ezután poharakba vagy tálkákba öntöd, hagyod kihűlni és kész.
Adalék (toleráns) : 1 TK sovány, cukrozatlan kakaópor, ha csokisat kívánsz.
Tojásleves
Hozzávalók:
1 kisebb hagyma
Pár csepp olaj
1 evőkanál kukoricaliszt (de ez esetben PL recept!!!)
1 evőkanál pirospaprika
1,5 liter víz
köménymag
őrölt bors
egész bors
só
ételízesítő
2 dl 0%-os tejfol (franciáknak fromage blanc)
A posírozott tojáshoz:
4 tojás
2 evőkanál ecet
2 csipet só
1 csipet cukor
Elkészítés:
Megmossuk, félbevágjuk és felkarikázzuk a hagymát, majd a felforrósított két csepp olajon üvegesre pirítjuk. Vizzel óvatosan felöntögetjük pirítás közben, hogy ne égjen oda.Megszórjuk köménymaggal. Addig kevergetjük, amíg felhabosodik. Ekkor lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, alaposan összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Megfűszerezzük ételízesítővel, sóval, borssal, babérlevéllel. Csendesen gyöngyözve puhára főzzük a hagymát – ez kb. 10-15 perc.
Egy külön lábasban vizet forralunk, beletesszük a sót, cukrot, és az ecetet. Addig melegítjük, amíg a víz csendesen forrni kezd. A tojásokat beletesszük egy megvizesített merőkanálba és óvatosan a gyönygyöző vízbe tesszük, majd kigördítjük a merőkanálból. Ha már mind a négy tojás a fazékban van, egy fakanállal finoman megkeverjük őket, nehogy leragadjanak az edény aljára. Kifehéredésig főzzük őket. Lecsepegtetjük őket. A tejfölbe kevert 1 evőkanál kukoricaliszttel (ha PL-ben vagyunk) behabarjuk a levest és beletesszük a tojásokat. Egyet rottyantunk a levesen, és máris fogyasztható.
Más PL receptek:
Csokis gabona cookies
- 4EK zabkorpa
- 4 EK búzakorpa
- 2 tojás
- 1 TK cukrozatlan, zsírszegány kakaópor
- 50 csepp folyékony édesítőszer
- 10 TK vanília aroma (vagy más aroma izlés szerint, és a mennyiseg is izlés szerint !)
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét felverjük és félretesszük. A sárgáját kikeverjük az édesítőszerrel, a zabkorpával és búzakorpával, a kakaóporral és a vanília aromával. Óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjét.
Sütőlapra sütőpapírt teszünk, előmelegítjük a sütőt 120 fokra.
Teáskanál segítségével kis lapos, kerek (vagy amilyen formát akarunk) tésztákat teszünk a sütőpapírra. 15 percet sütjük 120 fokon (azért nem magasabb fokon, mert az édesítőszer édesítő hatása elreppenhet).
DUKAN Paradicsomos Chutney
6 szép paradicsomot kicsi darabokra vágok, majd két nagy (vagy három közepes) hagymát felaprítok, majd két gerezd fokhagymát áttörök, 10 EK balzsamecet, 4-5 EK édesítőszer (főzhető !). Kb két órán át főzöm az egészet együtt.
Hagyom kihűlni, majd egy kis befőttes üvegbe teszem. Hideg husival, meleg husival… isteni !
DUKAN Sütötök leves
• egy fél sütőtök (kb 2 kiló)
• 1 zsírtalanított marhahúsleves kocka
• 100 gram 0%-os natúr joghurt
• Só, bors
A sütőtöknek levágjuk a tetejét, és aránylag nagy kockákra vágjuk. Lábasba tesszük, vízzel felöntjük, hogy éppen csak ellepje, leveskockát bele, majd addig főzzük, amíg a sütőtök meg nem puhul (kb egy óra). Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a joghurtot és az egészet robotgéppel pépesítjük.
Dukan varázsleves
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 nagy hagyma
- 1 vagy 2 konzerv hámozott pradicsom
- 1 nagy fej káposzta
- 6 répa
- 2 zöldpaprika
- 3 liter víz,
- 2 zsírtalanított leveskocka
Meghámozzuk és felaprítjuk a zöldségeket.
A vizet forralva felolvasztjuk a leveskockákat , beletesszük a zöldségeket és puhára főzzük. Ne daráljuk le a végén a zöldségeket, mert a darabos zöldségek lebontása a szervezetben több kalóriát fogyaszt!
Ideális PL étel, főleg ha stagnál a súlyunk.
Hozzáadhatunk fokhagymával bedörzsölt, pirított Dukan kenyérdarabkákat.
Igen, ez is inkabb egy indito, aztan at kell terni a mozgas-egeszseges etkezes parosara.
En kiprobalom, de kozben a mozgassal varnom kell, mert ma reggel sikerult ugy racsapnom az ajtot a labamra, hogy majdnem eltortem..Ne kerdezd, hogyan, en sem ertem! Eredmeny: zuzodas, mozgatni alig tudom es jo nagy kek foltok…
Hú, elolvastam mindkét bejegyzés. Rettentő bonyolult. Másrészről, a heti 1 kg-nál nagyobb fogyás a pletykák szerint nem túl egészséges, az legalábbis biztos, hogy a bőr ezt a tempót nem tudja produkálni, de neki talán már az az 1 kg is sok, amit általánosságban jó tempónak tartanak.
Abba most nem igazán akarok belemenni, hogy a testnek szénhidrátra (+zsírra) is szüksége van, ha tetszik, ha nem, az optimális működéshez, mivel mint sok minden más, a fogyókúra (brrr… legyen inkább életmódváltás) is eléggé hit alapon működik.
A lényeg valahol az, hogy a “fogyókúra”, mint olyan nem létezik. Nincs olyan megoldás, aminek a végével vissza lehet térni azt a “szemetet” enni, mint előtte, anélkül, hogy a korábbi súly ne jönne vissza.